Logo

Nieuwsbrief


banner
trouw

Alle vragen zijn de moeite waard

Portret van Stefanie, vrijwilliger bij het zorgfonds van Stappen


Stefanie Ottevaere is samenwonend en heeft 2 kinderen van 5 en 9 jaar. Ze werkt halftijds in het Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding in Kortrijk. In 1996 deed ze haar stage in Stappen en enkele jaren later ging ze er werken. Ze was een leefgroepbegeleider in hart en nieren: het gezellig maken, gek doen, dat was haar ding. Toen ze moeder werd, maakte ze de moeilijke keuze om te vertrekken bij Stappen, maar ze bleef betrokken en ook nu nog is ze aanwezig op alle activiteiten en zet ze zich in voor het zorgfonds.Je werkt en hebt een gezinsleven. Vanwaar de keuze om daarnaast ook nog eens vrijwilligerswerk te doen?

Ik denk soms dat het een beetje mijn hobby is om mensen die in nood zijn te helpen of om iets voor hen te betekenen. In de klas van mijn zoontje zit nu een Syrisch jongetje en als ik iedereen zie wegkijken, dan kan ik het niet laten om naar die ouders te stappen en kijken wat ik voor hen kan doen. Toch heb ik soms het gevoel dat ik nog niet genoeg doe. Je moet leren om tevreden te zijn met de kleine dingen.
Ik vind: waar we ook vandaan komen, welke rugzak we ook met ons meebrengen, we zijn allemaal mensen, dus help elkaar. Als iedereen iets zou doen, dan zou de wereld er helemaal anders uitzien. Dat is voor mij een belangrijke waarde die ik probeer door te geven aan mijn kinderen. Ik geniet van dat helpen, want ik krijg er veel voor terug. Maar ik kan ook genieten van een mooie wandeling hoor.

Wat doet het zorgfonds van Stappen?

De naam zegt het een beetje: het gaat om financiële middelen die gebruikt worden om extra zorg te bieden aan meisjes die door Stappen begeleid worden of werden. We krijgen zeer uiteenlopende vragen. Dat kunnen zeer mooie vragen zijn – zoals een meisje dat op reis wil gaan om op zoek te gaan naar haar wortels – maar ook zeer praktische – zoals een meisje dat alleen gaat wonen en niet genoeg geld heeft om een wasmachine te kopen.
Alle vragen, groot of klein, zijn de moeite waard. De reisverhalen springen natuurlijk in het oog. Zo'n reis, dat lijkt misschien luxe, maar het kan het begin zijn van zo veel meer. Net zoals het betalen van rijlessen of zelfs het kopen van een fiets, iets wezenlijks kan bijdragen aan iemands leven.
We beoordelen die vragen met een zestal mensen, waarbij er vooral wordt gekeken of er geen andere kanalen zijn om aan het nodige geld te geraken. Het is ook op dat vlak dat onze expertise ligt.

Wat voor vragen zou je in de toekomst nog graag willen realiseren met het zorgfonds?

Via mijn huidige werk en via sociale media kom ik regelmatig in contact met jongeren die jaren geleden werden begeleid door Stappen. Ik sta er steeds van versteld hoe zij na de moeilijkheden in hun jeugd toch hun weg hebben gevonden. Ik hoor vaak dat zij er deugd van zouden hebben om eens samen te komen. Een soort reünie. Dat is iets wat ik hen met steun van het zorgfonds zou willen laten organiseren.

Danny Keuppens


Terug naar nieuwsoverzicht.


Verzonden door vzw Stappen
westveldstraat 1, 9040 Sint-Amandsberg
09/228.26.57
Uitschrijven

Facebook